Mobilformidling

Foto: Museene for kystkultur og gjenreisning IKS
Digitalt Museum 

Da Kultur- og naturreise formelt startet opp i 2012 var det ikke mange eksempler på formidling på smarttelefon innen kart, kultur- og natur. I løpet av de siste drøye fire år har dette imidlertid eksplodert. Det var på oppstartstidspunktet heller ikke ofte brukt  API-er for å formidle innhold i databaser i denne sammenheng – spesielt ikke der kart ble brukt som formidlingsgrensesnitt. Kultur- og naturreise har i hele sin levetid vært et læringsprosjekt, og mobilformidling var et område prosjektet særlig ville utforske videre. Derfor bestemte Kultur- og naturreise seg for å utvikle en egen demonstrator app, «KNappen», samt for å forsøke å lære av andre som opererte på tilsvarende felt i inn- og utland.

Utenlandsk inspirasjon

Siden oppstarten har prosjektet benyttet seg av enhver jobb-tur utenlands til å teste formidlings apper og apper med kart i fokus. Det var fra store byer som London og Berlin  den første inspirasjonen kom. Les mer under «Stedsbasert formidling» eller i blogginnleggene – https://knreise.org/index.php/2012/03/15/streetmuseum-museum-of-london/https://knreise.org/index.php/2012/03/14/en-dag-i-berlin/

Eller ta en titt på oversikten under «Andre prosjekter»

Samspill mellom nasjonale prosjekter spiller

Kulturrådet så også sitt snitt til å se ulike prosjekter på området i sammenheng. Kulturrådet hadde et ekstra ansvar for Akerselva-piloten og tildelte utviklingsmidler til Oslo museum og Teknisk museum for å lage en lydguide basert på åpne data. Museene mottok bevilgninger under forutsetning av at Kultur- og naturreises skulle innlemmes i arbeidet. I tillegg mottok Hordaland fylkeskommune midler fra Kulturrådet for å utvikle en formidlings-app (Rallarvegen) basert på Digitalt fortalt. Også her var det en forutsetning at prosjektet Rallarvegen skulle samarbeide med Kultur- og naturreise.

Kulturrådet utviklet også sin egen demo som hentet Norvegiana-innhold og Wikipedia på bokmål og nynorsk. En av Kartverkets ansatte som var med i prosjektet, Håvard Sataøen, har i tillegg utviklet Norgeskart-appen og eksperimenterte med å hente innhold fra Digitalt fortalt.

Eksperimentering

I løpet av de siste 4 årene har prosjektet sett nærmere på hvordan man kan formidle åpne data via stedsbasert formidling. Prosjektet har eksperimentert med formidling av innhold via utvidet virkelighet / augmented realityQR-koderlydspor som trigger ved gpspodcast og  selvsagt med kart som brukergrensesnittet. For å ha data å teste med valgte hvert direktorat ut de datasettene de ønsket å ha med i prosjektet og supplerte i tillegg prosjektgruppen med flere ønsker.

Kartvisnings demonstratorer

I 2015 har fokuset vært på å utvikle kart-demoer i samarbeid med Norkart for visning av kultur- og naturinnhold.  Det er satt opp mange ulike visninger, se for eksempel visningene av historie og kulturminner langs Flyktningeruta,langs Nidelva i Trondheim og for hele Norge. På knreise.no/demonstratorer kan du se flere eksempler på alt fra kart for ulike områder, langs kjente ruter og ulike tematiske kart. Det er også satt opp en litt mer eksperimentell 3D-visning av den historiske vandreruta over Folgefonna – med kulturminner og historie langs ruta over fjellet. I tillegg finnes det et grensesnitt der du selv kan sette opp ditt eget kart – for et valgt område, et valg av kartgrunnlag og et utvalg av kilder som du ønsker å ha med. Les mer om dette arbeid og hvordan du kan ta det i bruk i siden «Lag din egen formidlingsløsning».