Del dine historier om bunkere, fluktruter og rasjoneringskort

Del dine historier om bunkere, fluktruter og rasjoneringskort

19 mai 2015,   By ,   0 Comments

I år er det 75 år siden andre verdenskrig startet i Norge, og 70 år siden landet ble fritt. Mange av historiene og sporene fra krigen er forsvunnet, eller er i ferd med å forsvinne. Det gjelder også tidsvitnene fra krigen. Desto viktigere er det å ta vare på krigens kulturarv.

Klævold kystfort

Bunker bygget av tyskerne ved Klævold kystfort (foto: Daniel Tynning Moen, CC BY, via Kulturminnesøk)

Men hvordan kan en ta vare på og formidle fortellingene fra krigen? Heldigvis finnes det digitale kanaler som er åpne for alle, og som er godt egnet til å bidra i kunnskapsdugnaden om krigen.

Digital formidling av både fakta og fortellinger

For dokumentasjon av krigsminner kan du for eksempel benytte Kulturminnesøk, som er Riksantikvarens oversikt over kulturminner i Norge. Her kan du legge til bilder og kommentarer, og legge inn egne kulturminner.

For hendelser eller historier i ditt nærmiljø er Lokalhistoriewiki en god kanal – her er det nettopp fokus på de lokale historiene. Det mer generelle nettleksikonet Wikipedia er også en aktuell kanal for dokumentasjon av krigshistorien.

Digitalt fortalt er Kulturrådets nettsted hvor alle kan lage og dele sine fortellinger fra krigen. Det kan være mer personlige fortellinger om hendelser, personer og steder – fortalt gjennom tekst, bilder, lyd eller video. Her er det også plass til de annerledes og ufortalte historiene om krigen.

Nasjonale løsninger for deling og gjenbruk

Rasjoneringskort

Rasjoneringskort fra 1940 (foto: Bjoertvedt, CC BY-SA, via Wikimedia Commons)

Men hva så når fortellingen er lagret, krigsminnet er registrert, og hendelsene dokumentert?

Synlighet, deling og gjenbruk er viktig for å gi dette arbeidet økt verdi, og prosjektet Kultur- og naturreise viser hvordan dette kan gjøres. Ved å bruke nasjonale løsninger blir det enklere å dele og gjenbruke innholdet, slik at fortellingene og historiene tas vare på og kan knyttes sammen gjennom mobilapper, nettsider og andre former for gjenbruk. Erfaringer med dette kan du lese mer om her på Kultur- og naturreise-bloggen.

Vil du delta i dugnaden? Meld deg på seminar og workshop om krigens kulturarv

Bli inspirert og prøv deg på digital formidling ved å delta på Formidling av krigens kulturarv – seminar og workshop 3-4. juni, som arrangeres av Riksantikvaren, Riksarkivet og Wikimedia Norge.


Kategorier