Mortensnes Digitalguide

Mortensnes Digitalguide

05 mai 2014,   By ,   0 Comments

I digitalguiden formidles kulturminneområdet på en spennende og engasjerende måte. Her presenteres isens tilbaketrekning, unike utgravningsfunn, den samiske kulturens fremvekst og sagn og eventyr fra området. Digitale rekonstruksjoner viser hvordan det kan ha vært på Ceavccageaðgi/Mortensnes i eldre og yngre steinalder.

Mortensnes Digital guide er en interaktiv bok som gir deg et innblikk av Mortensnes (Ceavccageaðgi) i steinalderen. Appen oppleves først og fremst som tekstbasert i tillegg til å ha en del illustrasjoner.  Appen har også noen lydspor og det er svært kjekt å kunne se at man har lagt inn sagn som man kan velge om man vil lese eller høre. Det er også spennende med bilder og små forklaring på gjenstandsfunn.

Innimellom ligger det også en del kart som viser en rute, men det er ikke like klart hva denne er til. Kanskje det er ment som en del av et undervisningsopplegg hvor man følger postene 1A, 2A, 3B, 4, 5A, 5, 5C, 6A, 7A, 8A?

Styrken i appen er det gode innhodet og personlig liker jeg spesielt godt hvordan de viser den illusterer skifte av landskap med vann, landheving osv. I tillegg hvordan de viser oppbygning av Gressbakkenhus med bakgrunn i arkeologiske utgravning og teorier. 

 

Brukervennlighet

Appen overkommuniserer hvordan du kan bruke den – og nøkelen til å det interkative ligger i tekst og symoboler farget oransje. Først og fremst vil jeg si at jeg er selv for å kommuniserer hvordan man bruker appen og symbolforklaringer, men her synses jeg det kanskje det blir litt mye av det gode. 

Bruk av visuelle hjelpemidler

Ved hjelp av interaktivitet så viser appen landhevinga da isen trekker seg tilbake og smelter. Skulle gjerne ha sett at det visuelle her var like flid som illustrasjonene av Gressbakkenhus, men uansett enkle grep for å vise landhevinga.  

 

Appen er for iPad og kan lastes ned her. Appen finnes også i en engelsk versjon.

English summary

The digital guide gives an exciting and engaging presentation of the natural and cultural history of Ceavccageaðgi. Here you can learn about the withdrawal of the ice after the last Ice Age, see pictures of unique archaeological finds, read more about the emergence of the Sami culture, and get to know legends and folktales from the area. Digital reconstructions show what Ceavccageaðgi dwellings may have looked like during the Early and Late Stone Age.

An english version of the app for is found at App Store

bilde 3 (2)


Kategorier