Fine, små filmdrypp fra Dovre

Fine, små filmdrypp fra Dovre

28 april 2014,   By ,   2 Comments

Vi i prosjektet Kultur- og naturreise har fått produsert 20 filmsnutter fra Dovreregionen i samarbeid med Statens naturoppsyn (SNO) og Pilegrimssenteret Dovrefjell. Om du er interessert i dyreliv, natur, utsikt eller kulturhistorie, så finner du noen gullkorn her.

Arbeidet begynte med en idé om å følge Arne Johs Mortensen og Espen Rusten fra SNO på jobb, for å synliggjøre det usynlige. Hva skjuler naturen, som vi ikke kan lese ut av den? Hvorfor det er viktig å verne og forvalte naturen? Etter hvert falt det seg naturlig å utvide prosjektet med pilegrimsprest Hans-Jacob Dahl, som er speialist på den populære Pilegrimsleden over Dovre. Kristoffer Pahle og Christian Lien Jensen fra Jazzmontør har produsert filmene, som ble tatt opp på Dovre i juni 2013. De siste ble ferdigstilt og lagt ut i april 2014. Nå er alle filmene er lagt ut på digitaltfortalt.no og youtube, og er kartfestet til stedene der de er tatt opp. Det vil si at om du bruker kartet på Digitalt fortalt, så vil filmene dukke opp som punkter. Etter hvert vil du også kunne finne dem i appen KNappen.

Viewpoint Snøhætta kombinerer åpen natur, fantastisk utsikt og prisbelønnet arkitektur. Bygget har vunnet en rekke internasjonale priser, men det er fortsatt naturen som imponerer mest.

Her i Norge er det bare på Dovre du finner Moskus. Det finnes en historie bak det, og husk å holde avstand om du møter moskusen på fjellet.

Fuglelivet på dovre er fantastisk. På Fokstumyra står det et fugletårn du kan observere fuglelivet fra, men fugler finner du over alt. Vi har laget filmer om både fugletårnet og om noen av fuglene du kan finne her.

Selv her ute i naturen er historien viktig. Noe er synlig, men det blir mer spennende med litt bakgrunnskunskap.

Arbeidet åpner for filosofering også.

Hans-Jacob Dahl er pilegrimsprest og ekspert på pilegrimsleia over Dovre. Han deler både historie og naturopplevelser.

Pilegrimene er opptatt av mer enn det åndelige. Gullmyrklegg er en pen liten detalj fra den store naturopplevelsen.

Pilegrimspresten forteller om tradisjon og lovgivning rundt pilegrimsvandringene i gamle dager.

Eysteinskyrkja er en uvanlig kirke på flere måter.


Kategorier